'PROJENİN TOPLAM BÜTÇESİ 272 BİN TL'
Alanya Kaymakamlığı Proje Koordinasyon birimi tarafından Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Mali Destek Programı Teklif Çağrısına yazılan Engelsiz Sapadere Kanyonu Alternatif Turizm Projesi desteklenmeye hak kazandı. Projenin yapımının turizm sezonu sonunda başlatılıp gelecek yıl turizm sezonuna hazır olacak şekilde hazırlanacağı belirtildi. Alanya Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Birimi Proje Uzmanları Mahir Işıklar ve Çağla Kandaz tarafından hazırlanan proje hakkında bilgi veren Mahir Işıklar, "Toplam Bütçesi 272 bin TL olan proje Sapadere Kanyonunu engelliler için uygun bir turistik yer haline getirmek suretiyle aynı zamanda bir engelsiz turizm kenti olan Alanya’da turist çeşitliliğinin artmasına ve uzun vadede turizm sezonunun 12 aya yayılmasına katkı sağlamasını amaçladık. Ayrıca Sapadere Kanyonu engelsiz turizm noktası haline getirerek bu bölgede yerli ve yabancı turist talebini arttırmayı amaçlıyoruz" dedi. Işıklar, " Turizmin dünyada en hızlı büyüyen sektör olması dolayısı ile büyüyen pastadan daha fazla pay alabilmek için turizm destinasyonlarının alternatif turizm olanaklarını
arttırması gerekmektedir" dedi
'PROJENİN AMACI TURİZMİN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTTIRMAK'
Işıklar, "Alanya’ya gelen turist sayısına bakıldıgında artık Alanya için deniz, günes, kum üçlemesi dışına çıkılması gerekmektedir. Çünkü Türkiye’nin en önemli turizm rakipleri olan İspanya ve Yunanistan’a bakıldıgında bu deniz günes kum üçlüsünü kullanarak turistleri çekmeye çalıstıkları görülmektedir. Ulusal bazda bakıldıgında ise Bodrum, Marmaris, Kusadası gibi en çok turist çeken bölgeler yine bu üçlüyü kullanmaktadır. Bu nedenle rakiplerine oranla Alanya açısından fark yaratmak için gelen turist çesitliligini arttırmak, alternatif turizm merkezlerinin iyilestirilmesi ve yaygınlastırılmasıgerekmektedir. Bu da uzun vadede turizmin 12 aya yayılmasına katkı saglayacaktır" dedi.
'ENGELLİLERİN DE HAYATIN HERKESİMİN DE YER ALMASI LAZIM'
Projeyi hazırlayan bir diğer Koordinasyon Birimi Proje Uzmanı Çağla Kandaz ise, "Çağdas toplum olusturulmasında, engelli insanların, yasamın tüm kesimlerine uyumlarının sağlanması çok önemli bir göstergedir. Birleşmiş Milletler verilerine göre bugün dünyada 500 milyondan fazla insan fiziki ya da zihinsel bir engel ile yasamaktadır. Çogu yerde engelli insanlar önceleri saklanan, unutulan veya alt sınıf olarak görülen bir kesimdi. Ne yazık ki hâlen engellilere böyle yaklaşılan toplumların varlıgı da bir gerçektir. Engelli insanların da diğerleri gibi istihdam, seyahat, turizm, alışveris, boş zaman uğrasları gibi yaşamın birçok kesitlerinde yer alabilecegi düşüncesi çok az ilgi görmüstür. Bu nedenle de turizm altyapısını olusturan ulasım, konaklama ve diğer öğelerin engelli insanlar tarafından kullanımı oldukça zayıftır" dedi.
'KANYONDA PROJE KAPSAMINDA BAKIM VE ONARIMLAR OLACAK'
Kandaz, "Bu insanlarında diger insanlar gibi gezmeye, tatil yapmaya ve farklı yerler görmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle gerçeklestirmek istedigimiz projenin özel amaçlarından biri Sapadere kanyonunu yerli ve yabancı engelli turistlerin kolay kullanımına yönelik dizayn ederek engelsiz turizm noktası haline getirmektir. Bu amaç dogrultusunda bölgemizin alternatif turizm alanlarından biri olan Sapadere kanyonuna yenilikçi, özgün,engelli dostu ve fark yaratan bir yürüyüs yolu kazandırılması. Proje alanında bulunan yürüyüs parkurunun engelli bireylerin rahatça kullanabilecegi sekilde bakım onarım ve güvenlik çalısmalarının yapılması. Restoranttan kanyona kadar olan yolun engellilerin kullanıma uygun onarımı. Tesis içersinde bulunan tuvaletlerin engellilere uygun olarak dizayn edilmesi gibi bir çok onarım ve bakım yapılacaktır" dedi.
- Mert KULAÇ
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!