
"UYKU APNESİ ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR!"
Bu hastalık genç yaşlarda erkeklerde, ileri yaşlarda kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülmektedir. Kilo boy oranı yüksek olan hastalarda bu hastalığın varlığı ve şiddeti artmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı antidepresan alımı bu hastalığa etki etmektedir. Kısa boyunlu olan ve boyun çevresi kalın olan hastalarda bu hastalık daha sık görülmektedir. Burun ve boğaz hava yolunda yapısal darlıklar uyku apnesinin varlığını ve şiddetini artırmaktadır.
UYKU APNESİ TANISI NASIL KONUR?
Bu hastalarımıza tanı koyabilmek için öncelikle polikliniğimizde değerlendirmekte daha sonra uyku testi uygulamaktayız. Hastalarımızı 1 gece uyku laboratuvarımızda misafir ediyoruz. Hastaların vücuduna bağlanan elektrotlar ile uyku durumları, horlamaları, kalp ritimleri, kan oksijen düzeyleri ve nefes alıp vermeleri kayıt altına almaktayız. Yapılan test sonucunda çıkan anormallikler neticesinde hastanın tanısı ve şiddeti belirlenmektedir.
UYKU APNESİ TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?
Tedavide, KBB hekimleri olarak hastalarımıza cerrahi yönden yardımcı olmaktayız. Burun ve ağız hava yolundaki darlık yapan patolojileri düzelterek hastaların uyku apnesinden kurtulmalarını veya şiddetinin azaltılmasına yardımcı oluyoruz.
Uyku apnesi sorunu yaşayan bireyler ramazanda beslenmeye dikkat etmeli!
Ramazanda uyku düzenimiz değiştiği için bu hastalarda etkilenmektedir. Yoğun bir yemekten sonra uyuyan hastalarda üst solunum yolundaki kaslarda gevşeme çok fazla olduğu için hava yolundaki darlık belirgin miktarda artmakta ve uyku apne indeksleri yükselmektedir. İftarda ve sahurda daha hafif beslenerek, kafeinli içeceklerden uzak durarak, akşam uykularını da 1-2 saat öne çekip sahurdan sonra uyumamaya özen gösterirsek daha kaliteli bir uyku düzeni ve yaşamımız olacaktır.“ diye konuştu. - Dursun Eker
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!