Antalya
12.06.2014 - 18:01

Meclise sahiller ile ilgili karar gelecek

Cuma günü gerçekleştirilecek Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sahillerle ilgili karar ele alınacak.

Başkan Türel, belediye bütçesini toplamak için süreyi ‘en az 3, en fazla 6 ay’ olarak belirledi. Başkan Türel, bütçe üzerinde hem kapanan beldeler, İl Özel İdaresi ve altyapı birliklerinden gelen borç yükü hem de son 5 yılın bütçe politikasının yarattığı hacizler nedeniyle, banka kredilerinin ertelenmesi için meclisten yetki isteyecek. Borç yükü arasında ASAT’ta devrolduğu halde borcu Büyükşehir’den kesilen Alanya Arıtması da var. 
 
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Haziran ayı olağan toplantısı için Cuma günü bir araya gelecek. Yerel seçimlerin ardından yapılan meclis oturumlarında CHP ve MHP karşısında azınlıkta kalan Ak Parti, bu meclise son bir ayda yaptığı CHP'den Ercan Merthatun ve MHP'den Halil Karataş transferleriyle çoğunluk olarak çıkacak. Son transferlerle mecliste Ak Parti 52, CHP ve MHP ise toplamda 51 sandalye sahibi oldu. Meclis, Haziran'da 108 gündem maddesini görüşecek. Meclis gündeminde 55 madde doğrudan ilgili meclis komisyonlarına sevk edilecek, 53 gündem maddesi ise tartışmaya açılacak. 
Büyükşehir Yasası gereğince Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan kamuya ait sahil bantlarının hangi şekilde düzenleneceği, halka ne şekilde hizmet verileceği hususlarının belirlenerek karara bağlanması, sahilde kıyısı bulunan ilçe belediyelerinin yetki alanlarının belirlenmesi ve hizmetlerinin daha verimli bir şekilde yerine getirilebilmesi için bağlı bulundukları ilçe belediyelerine yetki devri ile ilgili Bütçe Komisyonu Raporu ele alınacak. 
MAHMUTLAR VE DEMİRTAŞ DA VAR
Mecliste ayrıca Alanya’ya ile ilgili olarak kapatılan Mahmutlar Belediye Başkanlığı’nca ve Demirtaş Mahallesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gönderilen ve kararı verilen Çevre Düzeni Planı görüşülecek. Öte yandan mecliste Türel de bir konuda yetki isteyecek. Büyükşehir bütçesinin kısa vadede toparlamak için istenen yetki, Mali Hizmetler Daire Başkanı Selahattin Artun'un imzasıyla direkt başkanlık makamına hitaben bir yazıyla gündeme geldi. Yazıda Artun, kamuoyunda ‘Bütünşehir Yasası' olarak bilinen yasayla kapanan beldeler, İl Özel İdaresi, GATAB ve MATAB gibi altyapı birliklerinin borç ve haklarıyla birlikte Büyükşehir'e devredildiği ve bu devir işlemleri sırasında kurumların borçlarının tespit edilmediğini ve bildirilmediğini iletti. 
ALANYA’NIN BORCUNU BÜYÜKŞEHİR ÖDEDİ
Bu konuda Alanya Belediyesi'nin 1993 yılında kullandığı bir krediyi örnek gösteren Selahattin Artun, 96 milyon Fransız Frangı kredinin uzlaşma taksiti 10 milyon 689 bin 465 TL'nin Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'ne devrolduğu halde, Büyükşehir'e Nisan ayında gelen Maliye payından idareye hiçbir bildirim yapılmadan kesildiğini aktardı. Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi hesaplarında yüklenici icralarından, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kamulaştırma alacaklarını son 5 yıl içinde ödenmemesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tahsil edilmemesinden dolayı oluşan bir borç yükünün mevcut olduğu belirtilirken, bütçede yaşanan sıkıntılar anlatıldı.  Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, bu durum karşısında üç ayrı bankadan kullanılan işletme ihtiyaç kredisi taksitlerini en az 3 ay, en fazla 6 ay ertelenerek, vadesinin yine ayrı sürede uzatılması ya da taksitlerin en az 3, en fazla 6 ay süresince ödenmeyip söz konusu sürenin ardından, kalan taksit tutarına eklenmesi için meclisten yetki talep edecek. İlgili talep, mecliste Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilecek. Başkan Türel'e bu konuda yetki verilip verilmemesi ilgili komisyon raporunun ardından karara bağlanacak.
 
 

Orjinal Habere Git