Alanya Metal İşleri Odası üyelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun İş verenlere getirdiği temel yükümlülükler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Alanya Metal İşleri Odası Başkanı Kerim Taş, oda üyelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun işverenlere getirdiği temel yükümlülükler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Taş, "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, işverenlere getirdiği temel yükümlülükler hakkında sizleri bilgilendirmek için geldik. Hepimizin bildiği üzere 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 4857 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda olduğu gibi yasayla görevler verilmiş profesyonel çalışanlara (işyeri hekimi,iş güvenliği uzmanı gibi)ya da asli görevleri yanında sağlık ve güvenlik açısından görevlerini destek elemanlara (çalışan temsilcisi,destek eleman gibi) yetkiler,görevler,sorumluluklar verilsede yasayla getirilmiş tüm yükümlülükler işverene ait olduğu için yasanın sözel ifadesinde usul olarak madde metinleri,yükümlülüklerin işverenlerin yerine getireceği şekilde düzenlenmiştir" dedi.
'ESNAFLARIMIZLA İŞ RİSKİ DEĞERLENDİRMESİ YAPTIK'
Taş, "Bu nedenle üyelerimizin yasal olarak ceza almamaları ve mağdur olmamaları için Alanya Metal İşleri Odası olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirmiş İGSUS Ortak Sağlık Güvenlik Firması ve Alanya EKEM İlkyardım Eğitim Merkezi ile birlikte kanunu uygulamaya başlandığı 01.01.2012 tarihinden itibaren merkez ve mahallelerde bulunan tüm üyelerimizi bizzat ziyaret ederek başta iş riski değerlendirmesi ,acil durumlar planlaması,çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ve Temel İlkyardım Eğitimi alması hususunda çalışmalar yaptım. Bu konuda bize güvenen tüm üyelerime,Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerime çok teşekkür ediyorum" dedi.
İŞ YERLERİNE HEKİM VE İŞ YERİ GÜVENLİĞİ UZMANI ŞARTI
Taş, "Ticari ve sanayi işyeri ayırımı yapılmaksızın bir çalışanı olan her işveren işyerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından hizmet alacaktır. Buna göre,bünyesinde bir stajyer veya bir çırak çalışıyor olsa da,o işyeri 6331 sayılı Kanun kapsamına girecek ve işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanından hizmet alma yükümlülüğü başlamış olacaktır. Hizmet,doğrudan istihdam yoluyla alınabileceği gibi,Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden ücreti karşılığı sağlanabilecektir" dedi.