Alanya'da konut kredisi almak için bir bankaya başvuran Özgür Zencirbağ isimli vatandaş kendisine verilmesi gereken belge karşılığında 78 TL istenmesi üzerine Tüketici Hakları Derneği (THD) Alanya Şubesi'ne başvurdu.
Konut kredisi almak için bir bankaya başvuran Özgür Zencirbağ isimli vatandaşa verilmesi gereken belge karşılığında 78 TL alınması üzerine vatandaşta soluğu Alanya Tüketici Hakları Derneği (THD) şubesinde aldı. Bir alışveriş merkezinde satış elemanı olarak çalışan 37 yaşındaki Özgür Zencirbağ, "Bir bankadan konut kredisi aldım. Bankaya belge almak için başvurdum. Bu belgeyi almak için benden 78 TL para aldılar. Dekontu da elimde bulunuyor. Benden bin TL ile bunun yanında bu belgeyi vermek için 78 TL istediler. Benden bin 78 TL para almış oldular" dedi.
'BÖYLE BANKACILIK SİSTEMİ OLMAZ'
THD Alanya Şubesi Başkanı Cemal Şencan, "Bu bir süreden beri yapılıyor. Vatandaş çeşitli krediler alıyor, bir sözleşme imzalıyor. Bu sözleşmeyi bankalar vatandaşlara vermiyor. Ayrıca krediyle ilgili vatandaştan ne kadar para ve hangi kalemlerden ne kadar para kesildiğinin de belgesini vermiyor. Vatandaş imza atarsa, bunları kabul ederse kredi veriyorlar. Yoksa vatandaşa kredi verilmiyor. Dayatmayla her türlü kesintiyi yapıyorlar. Vatandaş bankaya dosya masraflarının yasal olmadığını söyleyip, kendisinden kesilen dosya masraflarını gösteren belgeyi istediğinde bu kez hakkını aramasın diye onu zora koşuyorlar. Bir belge için 78 TL ayrıca para talep ediyorlar. Bunu yapan bir devlet bankası. Özel bankalar bunu yapmıyor. Devlet bankası bunu niye yapar aklım almış değil. Belge karşılığı belli bir miktar almak için yasa var ama bu 78 TL değil. Bu vatandaşa verilmesi zorunlu olan bir belge. Bunun için para alınmaması gerekiyor. Bunun kredi alındığında zaten verilmesi lazım. Bunu vermiyorlar. Vatandaşı mağdur etmek, caydırmak için her türlü yolu deniyorlar. Bunun amacı vatandaşı caydırmak. Dünyada böyle bir bankacılık sistemi varsa birisi çıksın söylesin. Böyle bankacılık sistemi olmaz. Yargıtay kararlarına rağmen hala bankalar dosya masrafı kesiyor. Bunlara caydırıcı müeyyide uygulanmadığı sürece Türkiye'deki bankaların hiçbirisinin eli vatandaşın cebinden çıkmıyor. Böyle bankacılık sisteminin dünyada örneği yok ama Türkiye'de var. Bu halka yazık. Vatandaşın bankalara olan borcu 300 milyar TL'yi geçmiş. İnşallah bu ülkeyi batağa götürmezler. Bu halkın cebinden ellerini çeksinler. Herkes hakkını alsın" diye konuştu.
- Mert KULAÇ