Reklam
Reklam
Alanya ● 02.05.2014 - 01:00

Tropik meyveler Alanya'yı sevdi

Miami’den getirilen ve Gazipaşa ile Alanya’da ekimi yapılan 11 çeşit tropikal meyvenin adaptasyonu tamamlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, nem, toprak ve sıcaklık gibi faktörler konusunda bir soruna rastlanmadığını belirterek, “Bu ürünleri çiftçiye tavsiye etmeden önce maliyet incelemesi yapıyoruz” diye konuştu.

Tropik meyveler Alanya'yı sevdi
Tropik meyveler Alanya'yı sevdi
ANTALYALI üreticilerin yeni gelir kaynağı ve ihracat kalemi olması için Miami’den getirilen tropikal meyvelerin Antalya iklimine adaptasyon sürecinde mutlu sona gelindi. Pasiflora, Mango, Guava, Pithaya, Longan ve Litchi türlerinin 11 çeşidinin Gazipaşa ve Alanya’ya adaptasyonu sorunsuz gerçekleşti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ve Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Akdeniz Üniversitesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün ortaklaşa girişimiyle iki ilçeye kurulan örnek tropik meyve bahçesi ile kendi öz kaynaklarımız ile tropik meyve ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
VERİM ANALİZİ
Gazipaşa ve Alanya’da üretimleri yapılan yeni meyvelerin adaptasyonlarının sorunsuz şekilde tamamlandığını açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, nem, toprak ve sıcaklık gibi faktörler konusunda bir soruna rastlanmadığını duyurdu. Bundan sonraki aşamanın çiftçiye tavsiye edebilmeleri için gerekli analizler olduğunu söyleyen Dallı, “Çiftçiye bu meyveleri üretmelerini tavsiye etmeden önce tüm maliyetlerin satışlarla karşılanabileceği gibi araştırmalarla verim analizi yapmamız gerekiyor. Bu yeni türlerin alternatif olarak ortaya çıkacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.
MEYVE VERİYOR
Meyvelerin adaptasyon sürecinin geçirildiği bahçelerde fidanların gelişimlerinin ve özellikle mangoların adaptasyonlarının çok iyi olduğunu açıkladı. Passiflorada türünün purple çeşidinin meyvelerinin çok iri ve kaliteli, Pithaya ve Passifloraların terbiye sistemi oluşturulduğu belirtildi. Yakacık köyünde de fidanların gelişimlerinin iyi olduğu, üretici tarafından bakım koşullarına dikkat edilen fidanların, bulundukları ortama uyum sağladıkları ve yeni sürgünler vermeye başladıkları belirtildi.
İHRAÇ HEDEFİNE KATKI
Antalya’nın 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedefine, 40 bin 333 lira faaliyet bütçesiyle girilen tropik meyve projesinin de katkısı olacak. 2012 yılında başlatılan Değişik Tropik Meyve Türlerinin Antalya Koşullarına Adaptasyonu Üzerinde Araştırmalar adlı projenin finans kaynağı, Antalya il Özel İdare olmuştu. 
 

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap