Reklam
Reklam
Alanya ● 16.05.2014 - 23:08

ALSİAD'dan işadamlarına seminer

Alanya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ALSİAD) tarafından organize edilen ve konuşmacı olarak Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça'nın katıldığı 'Orta Gelir Tuzağı ve Çıkış Stratejileri" konulu bir seminer verildi.

ALSİAD'dan işadamlarına seminer
ALSİAD'dan işadamlarına seminer
 
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) toplantı salonunda Alanya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ALSİAD) tarafından organize edilen bir seminer düzenlendi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, seminere konuşmacı olarak katıldı. Süleyman Onatça, "Kalkınma yolunda ilerleyen her ülke için temel hedef, halkının refah düzeyinin arttırılması, daha açık bir ifadeyle kişi başına düşen milli gelirin istikrarlı bir şekilde yükseltilmesidir. Ancak, son dönemde yapılan bazı çalışmalarda bu istikrarlı artış seyrinin her ülke ve bölge için mümkün olmadığı, öyle ki bazı ülkelerde kişibaşı milli gelirin geriye gittiği gözlenmiştir. Türkiye, Brezilya, Hindistan, Çin, Tayland ve Polonya gibi belirli bir nüfusun üzerinde olan gelişmekte olan ülkeler için gelir düzeyindeki artışla ilgili olarak "Orta-Gelir Tuzağı" riskinden bahsedilmektedir" dedi. 
'UZUN DÖNEMDE SÜRDÜRÜLEMEZ'
Onatça, "Bilindiği üzere en yalın anlatımıyla "orta gelir tuzağı" sorunu, kişi başına düşen GSYH bakımından orta gelir düzeyine ulaşmış ülkelerin ve bölgelerin belirli bir gelir sıkışıp kalma, yani üst gelir düzeyine geçememe durumudur. Kesin bir tanımı olmamakla birlikte, kişi başına milli gelirin 15-16 bin dolar düzeyinde sıkışıp kalması ve ABD'de kişi başı gelirin yüzde 58'ini geçememe oranı "Orta gelir tuzağının" nicel göstergeleri sıkça kullanılmaktadır. Bir ekonominin büyümesi üç ana kaynaktan doğabilir. Sermaye birikimi, nüfus artışı ve teknolojik ilerleme. Bu kaynakların ilk ikisi göreceli olarak kolay. Ancak uzun dönemde sürdürülemez niteliktedir." dedi.
'BÜYÜME TEMPOSU İVME KAZANIYOR'
Onatça, "Tarihten elde ettiğimiz gözlemlere göre, ekonomik büyümenin ilk evreleri görece hızlı ve kolay aşılmaktadır. Geleneksel tanımdan hafif tüketim malı sanayilerine geçiş göreceli olarak hızlı büyüme sağlamaktadır. Bu süreçte kırsal ekonomideki işgücü fazlası kentlerde neredeyse sınırsız bir kaynak transferi anlamına gelmekte kentlerdeki yüksek karlar sermaye birikimini özendirmekte, sermaye yoğunlaştıkça büyüme temposu ivmelenmektedir" dedi. Seminere Alanya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ALSİAD) Başkanı Kadir Turhan'ın yanı sıra Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Başkanı Ergin Civan'da katıldı. 
- Mert KULAÇ
 

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap