Reklam
Reklam
Alanya ● 23.06.2014 - 10:20

'Tüm temizlik kurallarına uyulmalıdır'

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ile Meziyet Köseoğlu Mesleki Eğitim Merkezi işbirliğiyle gıda işletmelerinde çalışan kişilere yönelik "Hijyen Eğitimi" konulu seminer gerçekleştirildi.

'Tüm temizlik kurallarına uyulmalıdır'
'Tüm temizlik kurallarına uyulmalıdır'
'CEZAİ İŞLEM UYGULANIR'
ALTSO Meclis Salonu'ndaki seminere çok sayıda kişi katıldı. Seminerde konuşan Biyoloji Öğretmeni Mevlüt Gürel, insanların önce ellerini dezenfekte etmesi gerektiğini söyledi. Gürel, "İşyerlerinde tercih edilmesi gereken sabun sıvı olmalı. En az 15 saniye eller ovalanmalı. Bunun dışında ev tozu akarlarına karşı yatak odaları arındırılmalı, evde nem oranı düşük tutulmalı, temizlik ve güneşlendirme yapılmalı. Dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılan maddelere dezenfektan denir.  Dezenfektan maddeleri kötü kokulu olmamalı. Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroplardan arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroplar öldürülüyor. Sterilizasyon ya yapılmıştır ya da yapılmamıştır. Bu işlemin dereceleri ya da uygulama farklılıkları yoktur. Amaç ortamdan tüm mikroorganizmaların kaldırılmasıdır. Sterilize edilmiş maddeler kapalı ortamlarda bulunmalı. Bir işyerine temizlik kurallarına uymadığında yasal ceza verilebilir. Bu işyerinin çalışanlarına hijyen eğitimi verilebilir. Temizlik kurallarına uymayan işyerlerinin prestijinde ve satışında düşmeler olabilir" dedi. 
'KİŞİSEL TEMİZLİĞE DİKKAT EDİLMELİ'
Gürel, "Su tek başına bir temizlik maddesi olduğu gibi deterjanların çözündürüldüğü de bir ortamdır. Bundan dolayı temizlikte kullanılacak su içilebilir nitelikte olmalı. Suyun sertliğinin yüksek olması temizlik maddesinin performansını düşürerek daha fazla kimyasal harcanmasına neden olur. Ayrıca temizlenen yüzeyin görünümünün bozulmasına, ömrünün kısalmasına, işlevinin ortadan kalkmasına veya azalmasına yol açar. Suyun kalitesi yanında sıcaklığı da önemli. Suyun sıcaklığı işletmede kirliliği oluşturan madde tipine bağlı olarak ayarlanmalı. Temizlik maddeleri mümkün olduğunca kendi ambalajında saklanmalı. Ambalajların kapağı açık bırakılmamalı. Temizlik maddeleri gıda üretim alanından uzak tutulmalı. Depolama alanı sık sık havalandırılmalı. Dezenfeksiyonda kullanılan maddeler ucuz ve etkili olmalı, suda erimeli ve iyi ıslatıcı olmalı, kısa sürede etkisini göstermeli, az zehirli olmalı, allerjenik, kanserojen etki göstermemeli, kötü kokulu olmamalı. Hijyenik ortam istiyorsak, nemli ortam bırakmayacağız. Bazı hastalıklar hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde hızla yayılabiliyor. Bunda kişisel temizliğe ve el temizliğine dikkat edilmemesi etkili. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre, gıda işinde çalışanların yüzde 60'ının el temizliğine dikkat etmediği ortaya çıkmış durumda" dedi.
- Mert KULAÇ
 

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap