Reklam
Reklam
Alanya ● 07.02.2015 - 03:24

'Haksız rekabet belimizi büküyor'

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda dün Alanya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(ALSMO) tarafından 'E-Birlik Projesi' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

'Haksız rekabet belimizi büküyor'
'Haksız rekabet belimizi büküyor'
Toplantıda konuşan TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, "Aramızdaki haksız rekabet belimizi büküyor. Bin TL ile yapacağımız işi 500 TL'ye, 500 TL'ye yapacağımız işi 250 TL'ye, yapmaya çalıştığımızda bunun altından kalkmamız mümkün değil" dedi. 

Alanya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(ALSMO) tarafından 'E-Birlik Projesi' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (ALTSO) toplantıya Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri Yücel Akdemir, ALSMO Başkanı Ercan Çatal ile meslek mensupları katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan ALSMO Başkanı Çatal, 'E-Birlik Projesi'nin mesleğin süreciyle ilgili, hem tahsilat sürecini çözecek, hem haksız rekabeti önleyecek hem de meslektaşlar arasında meslektaşların ve stajyerlerin odayla ilişkilerinin odayla olan ilişkilerinin düzenlenmesinde etkin bir program olduğunu söyledi. 
 
TÜRMOB Genel Sekreteri Akdemir ise konuşmasında, "Muhasebeciliğimiz de yeni bir dönem başlıyor. Artık beyanname muhasebeciliği sona eriyor. Özellikle vergiye yönelik mükellefin istediği doğrultuda muhasebe yapacak, kar belirleyecek vergi çıkaranların durumu da sıkıntıya giriyor. Artık kasaları şişkin göstermemek için yıl sonunda kasadaki parayı alacak senetlerini atamazsınız. Sipariş avanslarını da gösteremezsiniz. Son dönemde bizim incelemelerimiz ya sektörel ya da naylon fatura bazındaydı. Bu incelemeler artık tarihe karışıyor. Usül incelemeleri başladı. Aramızdaki haksız rekabet belimizi büküyor. Bin TL ile yapacağımız işi 500 TL'ye, 500 TL'ye yapacağımız işi 250 TL'ye, 250 TL'ye yaptığımız işi de 100 TL'ye yapmaya çalıştığımızda bunun altından kalkmamız mümkün değil. Tek tebliği taslağı var. Usül ve gerçek vergi incelemeleri açısından geçmişteki birtakım alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmamız gerekiyor. Artık mükellefin yazılı stok beyanını beyan edemezseniz, miktar ne olursa olsun, 3 katı usulsüzlük cezası alıyorsunuz. Hiç affetmiyorlar. Bankalardan cari ve imalar hesaplarına kadar sorumluluk gerektiren hiçbir şeyde kalem oynatmamamız gerekiyor. Açıkçası mükellefin de kıyakçısı olmamamız gerekiyor. Bu dönemde yapmamız gereken biraz çalışma kağıtlarını geliştirmek. Örneğin mükellefin kasasında para varsa bir sayfa rapor hazırlayacağız. Paranın nereden kaynaklandığını, dağıttığı takdirde ne ödemesi gerektiğini, ödemediği takdirde bu parayı kağıda dağıtmadı ve bu parayı bankaya yatırmadığı takdirde sorumluluğun kendine ait olduğunu elektronik posta veya faks yoluyla belirteceğiz.  Yapılmayacak işler değil. Artık damga vergisiyle uğraşamayız. Damga vergileriyle uğraşacaksak defter tasdik paralarını vermeyelim. Yaptığımız işin 5 katı defter tasdik parası alıyoruz. 50 defa 50 bakanın önüne koyduk. Yazılı olarak bildirdik. Bize, 'Sizde kaldırsak bütün meslek gruplarında kaldırırız. Damga gelirinden ciddi gelirimiz var, kaldırmıyoruz. Hangi bakana gitsek yapamıyoruz" diye konuştu.   
 

Sesli Okuma

1.0x

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap