Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi'nin de içerisinde yer aldığı 'Aktif Yaşlanma Projesi'nin Alanya ayağı toplantısı başladı. Proje ortakları İrlanda, Norveç, Almanya, Polonya ve Romanya ve Türkiye'den öğretim görevlileri, akademisyenler ve öğrencilerin yer aldığı açılış toplantısına Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven ve eşi Ceylan Tanrıseven de katıldı.
'AHEP ULUSLARARASI BİR ÜNİVERSİTE OLACAK'
Projeyle ilgili sunumların yapıldığı toplantının açılışında söz alan Kaymakam Tanrıseven Alanya'da 50 ülkeden 40 bine yakın yerleşik yabancının yaşadığını söyledi. Yaşlanmayla ilgili projenin yer seçiminin Alanya olmasının yerinde olduğunu düşündüğünü belirten Kaymakam Tanrıseven, "Projenin konusu yaşlanma, yaşlılık ve yaşlıların hayattan nasıl keyif alabileceğini içeriyor. Bunun için de en iyi yerlerden birinin Alanya olduğunu düşünüyorum. Çünkü Alanya'da özellikle 50 yaşın üzerinde Avrupa'dan gelen çok sayıda insan var. Alanya iklimiyle yaşlılarımız için gayet uygun bir ortam sağlıyor. AHEP Üniversitesi'nin de ilk uluslararası toplantısı olması nedeniyle bu toplantıyı önemsiyorum. AHEP Üniversitesi çok kısa sürede kendi ayakları üzerinde duran, uluslararası bir üniversite olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyecek" dedi.
DAHA ÖNCE 3 TOPLANTI YAPILDI
AHEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Sayın ise Avrupa Birliği (AB) projeleri kapsamında Grundtvig programının bir parçası olan 'Aktif Yaşlanma Projesi' kapsamında daha önce diğer ülkelerde 3 toplantı yapıldığını söyledi. Alanya'daki buluşmanın sondan bir önceki toplantı olduğunu belirten Prof. Dr. Sayın, "Bu projeye ortak olan ülkelerde yaşlılarla ilgili yapılan uygulamalar, yaşlıların o ülkelerde hangi koşullarda, hangi beklentilerle yaşadığı, refah durumları, yaşlılığın atıl bir dönem değil de, aktif bir dönem olarak yaşanması hedefine dönük olarak araştırılıyor. Hangi ülkede başarılı bir uygulama varsa diğer ülkelerde bunun uygulanabilirliği araştırılıyor. Eğer mümkünse bu tür yaklaşımlar, uygulamalar ve politikalar transfer edilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
PROJE TOPLANTILARI 8 KASIM'DA SONA ERECEK
Projenin temel amacının, yaşlanma döneminin aktif geçirilmesini sağlamak olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sayın şöyle dedi: "Çalışmayı öğretim görevlileri yürütüyor. Romanya'dan gelen üye, yaşlılık kavramının ülkeden ülkeye değiştiğini söyledi. Yine aynı üye, Türkiye ve Romanya'da 50 yaşın üzeri yaşlı sayıldığını, buna karşın Norveç ve Almanya'da 70 yaşın üzerinin yaşlı sayıldığını belirtti. Almanya ve Norveç'te yaşlıların bir mali sıkıntısı yok. Onların güvenceleri var. Boş zamanlarını değerlendirecek etkinlikler buluyorlar. Romanya ve Türkiye'de bu konuda sıkıntı var. Alanya bu konuda Türkiye'nin ötesinde. Alanya'da yaşlıların vakit geçirebileceği ve birikimlerini değerlendirebileceği çok kanal var. Biz de üniversite olarak buna katkıda bulunmak istiyoruz" Alanya'daki proje toplantısı 8 Kasım Cumartesi günü sona erecek.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!